4 tipp a megfelelő munkavédelmi cipő vásárlásához

A munkavédelmi cipők kiemelt jelentőségűek a biztonságos munkavégzéshez. Éppen ezért nem is olyan meglepő, hogy széles választékkal találkozhatunk a boltok kínálatában. A rengeteg lábbeli között viszont könnyű eltévedni. Ezért az alábbiakban összegyűjtöttünk 4 tippet a megfelelő munkavédelmi cipő vásárlásához.
4 tipp a megfelelő munkavédelmi cipő vásárlásához

1, Milyen körülmények között használnánk?

A munkavédelem terén mindig az első és legfontosabb kérdéskör, hogy milyen munkakörülmények között is kell dolgoznunk. A munkakörülmények ugyanis nagyban meghatározhatják, hogy milyen veszélyforrások, baleseti tényezők lehetnek hatással munkánkra.

A munkavédelmi lábbelik terén az ezen a téren való eligazodásban a különböző védelmi fokozatok segíthetnek, hogy könnyebben megtaláljuk az ideális megoldást a munka cipő webáruházakban. Ezek a fokozatok az alábbiak lehetnek:

· 0B – csúszásmentes futófelület

· 01 – zárt sarokkéreg

· 02 – zárt sarokkéreg és vízhatlan felsőrész

· SB – acél, vagy kompozit orrmerevítő, zárt sarokkéreg

· S1P – acél, vagy kompozit orrmerevítő, acél talplemez, zárt sarokkéreg

· S2 – acél, vagy kompozit orrmerevítő, vízhatlan felsőrész, zárt sarokkéreg

· S3 – acél, vagy kompozit orrmerevítő, acél talplemez, vízhatlan felsőrész, zárt sarokkéreg

A való életben azonban elmondható, hogy ezek közül a védelmi fokozatok közül 4-5 az ami tényleges használatban van. Ezek közül az orrmerevítős lábbelik a legnépszerűbbek, amiket kiegészíthetnek még olyan védelmi tulajdonságok, mint az antisztatikusság, energiaelnyelő sarokrész, víz behatolás elleni védelem.

2, Döntsük el, milyen anyagból legyen a cipő!

Ahogy az utcai cipők esetében, úgy bizony a munkavédelmi cipők esetében is fontos, hogy milyen anyagból is készül az adott lábbeli. Ezen a téren nem csak a munkavédelmi szempontok számítanak azonban, hanem a kényelmi szempontok is.

Tökéletes példa erre az esetleges orrmerevítés. Az acélból készült orrmerevítők ugyanis némileg nehezebbek, de könnyebben felmelegedhetnek és tarthatják is a hőt, ami melegebb időben bizony kellemetlen lehet, főképp egész napos viselés esetén. Ezzel szemben egy kompozit anyagú lábbeli könnyebb, hőtartás szempontjából is jobban reagál, ezért cserébe viszont többnyire felárat kell fizetni. Védelem terén azonban nem kell kompromisszumra kényszerülnünk, hiszen mindegyik anyag biztosan véd a 200J energiájú lezuhanó, becsapódó tárgyaktól, illetve a 15kN mértékű nyomástól is.

3, A szimpatikus gyártótól válasszunk!

A hétköznapi cipők esetében gyakran választunk gyártók alapján, ami a munkavédelmi cipők esetében is gyakori, hiszen több neves gyártó kínálatából válogathatunk kedvünkre. Munkavédelem terén így ismerősen csenghet például a Puma, Portwest, a Cerva, a Coverguard neve, de kiváló minőségű lábbeliket kaphatunk a Base, az Artra, vagy a VM gyártásában is.

Természetesen olykor a nevesebb gyártók termékei nagyobb árcédulát kaphatnak, de ez nem mindig jelent komoly minőségbeli különbséget. Emiatt mindenképpen érdemes figyelni a védelmi fokozatot, amivel a lábbeli el lett látva, illetve azt is, hogy számunkra mik a fő ismérvek, amik alapján választanánk.

4, Válasszunk megfelelő méretű cipőt!

A megfelelő méretű lábbeli kiválasztása munkavédelmi szempontból kifejezetten fontos lehet. Egész napos viselet során ugyanis egy szoros munkavédelmi cipő teljes mértékben kényelmetlen lehet, az indokolatlanul nagy cipőben ugyanakkor mozoghat lábunk, ami akár balesethez is vezethet és mozgásunkat is lassíthatja.

Az ideális méretű cipő kiválasztása tehát kényelem és baleset megelőzés szempontjából is kiemelt jelentőségű, de emellett egészségügyi szempontjai is vannak, mert egy jól szellőző cipővel a hőérzetünk is jobb lehet, illetve a gombás fertőzésveszély is csökkenthető.

Összegezve

A fenitek tehát jó kiindulópontot adhatnak ahhoz, hogy megtalálhassuk a számunkra megfelelő munkavédelmi cipőt, de egyéni szempontjainkat is figyelembe vehetjük, mint a szín, kinézet, stb.

Kapcsolódó cikkek

A férfiak és az ágyneműhuzat

A férfiak és az ágyneműhuzat

Mivel a férfiak és az ágyneműhuzat vásárlás alapjában véve nem közeli barátok, ezért az alábbi cikkben igyekszünk némi segítséget nyújtani e téren.

5 nem várt dolog a lakásban, ami azonnal feltűnik a vendégeknek

5 nem várt dolog a lakásban, ami azonnal feltűnik a vendégeknek

Akadnak olyan részletek az otthonunkban, amiket minden látogatónk kiszúr, akaratlanul is.