Mi a teendő műszaki hiba esetén?

Az autóutak és az autópályák az autómentés során potenciálisan a legveszélyesebb területek, legalábbis, ami a műszaki hibát illeti.
Mi a teendő műszaki hiba esetén?

Mivel ezeken a területeken nagyon nehéz segítséget kérni, ráadásul a körülmények is nagyon veszélyesek, így nagyon nem mindegy, hogy állunk meg és mit teszünk annak érdekében, hogy senki és semmi ne sérüljön meg.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mi a teendő baleset vagy műszaki hiba esetén. Kitérünk arra, hogy például autómentő Pécsen azonnal elérhető, ahogy a legtöbb nagyobb városból is lehetőség van segítséget kérni.

A leállósáv szerepe

Leállósávnak azt az út szélén kijelölt sávot nevezzük, amit folytonos fehér vonallal jelölnek. Ezt csak és kizárólag akkor szabad igénybe venni, ha valamilyen vészhelyzet adódik, hiszen ez egy igazán veszélyes hely, ahol egyetlen járműnek sincs helye. Kivételt képez ezalól a műszaki hiba, vagy egyéb ok, például rosszullét miatt leállított gépjármű. Sem előzés, sem haladás, sem pedig pihenés céljából nem szabad igénybe venni.

Ha tehát nincsen más lehetőség és nem tudunk az autóval egy pihenőhelyen vagy esetleg egy benzinkút parkolójában megállni és mindenképpen meg kell állni, hiszen a gépjármű nem megy tovább, akkor van pár szabály, amit mindenkinek be kell tartania.

Minél beljebb, annál jobb!

A legfontosabb, hogy lehetőleg minél beljebb álljunk meg a leállósávban, így a mozgó autóktól a lehető legnagyobb lesz az oldaltávolság. Kapcsoljuk be a vészvillogót és vegyük elő a vészháromszöget, amit nagyjából 50 méterre az autó mögé kell tenni. Ezzel jelezzük a jármű üzemképtelenségét. Nem szabad feledni, hogy ilyenkor az embereknél ilyenkor más a reakcióidő, hiszen 100-130 km/órával haladnak az úton. Ez az 50 méter tehát arra szolgál, hogy a leállósávban álló autót észleljék, még rossz látási viszonyok között is. Minél nehezebben lehet látni, annál nehezebben vesznek észre egy hibás kocsit.

Ne menjünk a pályára!

Talán mondani sem kell, de nagyon fontos, hogy még véletlenül se menjünk ki a vonalon kívülre. Ne ijesztgessük az elhaladó autósokat azzal, hogy ki kelljen bennünket kerülni. fontos tehát, hogy ne kizárólag a gépjárművet észleljék, hanem minket is, így a láthatósági mellény viselése kötelező.

Segítségkérés

Ezt követően haladéktalanul vegyük fel a kapcsolatot például a pécsi autómentő céggel, akiknek meg kell adni a pontos tartózkodási helyet. Ehhez tehát tudni kell, hogy pontosan melyik irányban és hányadik kilométernél állt meg az autó. Mindenképpen várjuk meg a segítséget, eszünkbe se jusson autót javítani az autóút vagy autópálya szélén, hiszen ez nagyon veszélyes.

Összegezve

Ha tehát műszaki hibás lesz az autó, akkor nagyon fontos óvatosnak és körültekintőnek lenni. Tegyük ki a vészháromszöget, vegyünk fel egy láthatósági mellényt és hívjunk autómentőt.

Kapcsolódó cikkek

Jeep Cherokee

Jeep Cherokee – A felfrissült indián

Új hűtőrács, és felfrissült technika jellemzi az új Jeep Cherokee-t

Jeep Wrangler

Új Jeep Wrangler – Vagányságból jeles

Az új Wrangler minden téren fölülmúlja az elődjét