A kocka el van vetve

Kutatók vizsgálják, miért is kocka alakú a vombat ürüléke
Kutatók vizsgálják, miért is kocka alakú a vombat ürüléke

A vombat egy érdekes állat. Lakóhelye Ausztrália. Hossza kb. 1 méter és 35-40 kg-osak lehetnek a kifejlett példányok. Földalatti alagútrendszerben élnek és éjszaka jönnek elő táplálkozni. Válogatósak, növényevők. Ahogy a többi állat is, esznek-ürítenek, ezutóbbival területüket is kijelölik, valamint szag alapján kommunikálnak is egymással. Viszont ami a kutatókat elkápráztatta: kocka alakút ürítenek!

Matematikai modellt dolgoztak ki a mértani test szimulálásához. Vannak ugyanis bélszakaszok, amelyek vastagabbak, illetve keményebbek, mint a többi bélszakasz, így azok formálják az ürüléket. Ezeknek a régióknak az elhelyezkedésére, valamit a végtermék kutatására időt és energiát fordítottak a kutatók, megvizsgálták, hogyan húzódnak össze az egyes bélszakaszok, és rájöttek, hogy a szögletes ürülék végül a vombat kerek hátsó részéből kerül ki.

Ez a modellezés néhány napot vett igénybe... Talán itt kezdünk el azon gondolkodni, hogy mégis miért is akarjuk mi ezt feltétlen megtudni....

Sokkal érdekesebb tényeket is tudnánk közölni a vombatokról... Például 40.000 évvel ezelőtt a Földön az óriásvombat mérete az orrszarvúhoz volt hasonlítható. Vagy például a vombat a nagy hátsó fertályát arra használja, hogy veszély esetén eltömítse vele a barlangja bejáratát... Vagy, hogy vastag a bőre és erős, kemény csontjai vannak, így például a dingóknak nincs esélyük szétszedni őket.

Igaz, a vombatok érdekes állatok, de még érdekesebb az ember, akit olyan furcsa dolgok foglalkoztatnak, mint a vombatok kocka alakú ürülékének oka!

Kapcsolódó cikkek

Rágógumi ízű brokkoli, és egyéb bizarr dolgok a világból

Rágógumi ízű brokkoli, és egyéb bizarr, de igaz dolgok a világból

A földimogyoró nem mogyoró, a brokkolinak pedig rágóíze van. Gondoltad volna?

Nincs több kínos csend, ha kipróbálod ezeket a technikákat

Szakítsd félbe a kínos csendet! Csevej-gyorstalpaló szűkszavúaknak

Ha nem vagy szószátyár típus, de legalább néha elkerülnéd a kínos hallgatásokat, az alábbi trükköket neked találták ki.