Milyen a jó személyi edző?

Napjainkban az egészség megőrzéssel kapcsolatos szolgáltatásokra egyre nagyobb a kereslet.
Milyen a jó személyi edző?

A jól felépített edzéstervvel és egy szakmailag felkészült személyi edzővel sokat fejlődhetünk. Összességében egy személyi edző jó tanár, kellemes társaság és motiváló erő. De ezen túlmenően, mitől lehet igazán jó egy személyi edző?

A személyi edzés lényege

Sokszor érezhetjük, hogy elveszünk az edzés világában, és jól jönne egy kis segítség, amely segít a megfelelő irányba elindulnunk. A személyi edző segít elérni a céljaidat, és egy személyre szabott edzésprogram keretein belül megtanítja az alapvető szabályokat Az első találkozás alkalmával egy állapotfelméréssel indul az „ismerkedés”, ahol felmerülhetnek sport múlttal kapcsolatos kérdések, korábbi sérülések, és az edzésre tervezett idő. A személyi edzőnek fontos a közös munka megkezdése előtt egy átfogó képet kapni a vendég sporthoz való hozzáállásáról, hogy mennyire elhivatott, és hogy mi a célja az edzéssel. Ezután elérkezünk a fizikális állapotfelméréshez, ahol a személyi edző felméri a vendég állóképességét, erejét, hajlékonyságát, testösszetételét. Mindezek ismeretében egy jó személyi edző kitűnő edzéstervet képes összeállítani, és az edzésterhelés szintjét kiválasztani. A jó személyi edző alapvető előnye, hogy komplex és változatos edzéstervet biztosít a vendég számára, amely garantálja a fejlődést.

Milyen legyen az edző?

Talán a legfontosabb szempont a lelkesedés és a sport szeretete. Egy állandóan fáradt és lehangolt edzőnél nincsen taszítóbb. A személyi edzés lényege az lenne, hogy az edző erőt adjon nekünk és meríthetünk az energiájából. A vendégnek szüksége van egy példaképre az edzés területén is, pontosan ezt a személyt testesíti meg a személyi edző. Hosszútávon hatással lesz ránk az értékrendje és gondolkodása.

Kapcsolat a vendéggel

A jó személyi edző részben pszichológus és pedagógus kompetenciákkal is rendelkezik. A rendszeres edzések által folyamatos fejlődés érhető el, hiszen mindig tanulhatunk valami újat. Elengedhetetlen az érzelmi intelligencia megléte az edző részéről, hiszen így lesz képes mások érzelmeit is figyelembe venni.

Az eredményes edzők legfontosabb „fegyverei”:

  • Empátia

  • Motiváció

  • Szociális készségek

  • Öntudat

  • Önkontroll

Természetesen minden edző legfontosabb erénye a megfelelő felkészültség. Azonban a fentebb felsoroltak is előnyösek, hiszen így tudnak bizalmi kapcsolatot kialakítani a vendéggel. A kommunikáción és az edző szociális készségein nagyon sok múlik. A jó személyi edző hajlandó időt és energiát fektetni ezeknek a kompetenciáknak a fejlesztésére.

Összegzés

A személyi edzés az edző és a vendég közös munkafolyamatnak tekinthető, melynek során pontos célok kerülnek meghatározásra. Ha esetleg úgy érzed, hogy egyedül hamar feladod, vagy csak szeretnél egy megfelelő útitársat magad mellé, akkor használd ki a személyi edzés előnyeit! Budapesti személyi edzés keretein belül megismerkedsz a szakmailag felkészült BrillFitness edzőterem csapatával. Nincs értelme tovább halogatni az edzést!

Kapcsolódó cikkek

Érdekességek a sport világából

Hihetetlen érdekességek a sport világából

Bármekkora sportrajongó vagy, előfordulhat, hogy sok mindenről így sem hallottál. Ezen megpróbálunk változtatni és bemutatunk hihetetlen érdekességeket a sport világából.

Milyen a jó személyi edző?

Milyen a jó személyi edző?

Napjainkban az egészség megőrzéssel kapcsolatos szolgáltatásokra egyre nagyobb a kereslet.

4 ok, amiért megéri rendszeresen úszni

4 ok, amiért megéri rendszeresen úszni

Lényegében bármelyik mozgásformát választjuk és iktatjuk be rendszeresen az életünkbe, azzal csak nyerhetünk.