Ezeket használták az emberek, mielőtt feltalálták a WC-papírt

Az anyagcsere egyidős az emberiséggel, de a vécépapír feltalálására jócskán várni kellett. Hogy miként kezelték a helyzetet elődeink az illatozó többrétegű csodák megjelenése előtt? Hát, kezelték.
Ezeket használták az emberek, mielőtt feltalálták a vécépapírt

Mostanában felértékelődött a vécépapír, amit meg is tudunk érteni, ha csak egy szempillantást is vetünk az elmúlt évszázadok higiéniai szokásaira. Akkoriban ha a szükség úgy hozta, az ember ment, aztán használta, ami volt. De hogy mi volt?

Az ókori Róma nyilvános mosdói, illemhelyei igazi közösségi élményt nyújtottak, hiszen a koedukált helyiségben egymás mellett sorakoztak a lyukas márványlapok, amik használóikra vártak, így nemhogy elvonulni nem lehetett, egymáshoz érve végezték adolgukat az emberek. Ehhez persze nem állt rendelkezésükre vécépapír, viszont a tersorium nevű (szintén köz)eszköz igen, ami lényegében egy botra erősített szivacs, rongy volt. Ezt az eszközt egy edényben tartották,amiben vagy tengervíz, vagy ecetes víz állt.

A görögök is hasonlóan jártak el, sőt hasonló eszközük is volt, de egy másik megoldást szívesebben alkalmaztak, ami még egy fokkal fájdalmasabbnak tűnik. Ők cserépdarabokat használtak, miután végeztek a dolgukkal, amiből három darab nyújotta a kellő tisztaságot.

A középkor Japánjában, de Kínában is egy lapos fém eszközt használtak a görögöknél is alkalmazott kaparáshoz. A Közel-Keleten és Indiában is a bal kezüket használták az emberek, amit aztán vízzel öblítettek le. Európában ekkoriban többnyire többször használatos rongyokat választottak. Amerikában megtisztított kukoricacső volt a nyerő.

Kínában egyébként már a 7. századból vannak olyan feljegyzések egy megbontránkozott utazó tollából, amik arrólmesélnek, hogy a helyiek papírt használnak, de nem mosakodnak székelés után. Ez a gyakorlat a 14. században bevett szokás volt, a császár maga rendelte el, hogy papírt szállítsanak bizonyos illemhelyekre.

Az úgynevezett angol vécé, a vízöblítéses toalett megjelenése és a vécépapír piacra dobása között közel kétszáz év telt el, az embereket ezidő alatt pedig igazából használtak mindent, amit tudtak. Ez azt jelenti, hogy a fűcsomó, kagyló, föld, homok, moha, levél, faforgács éppen úgy előfordult az árnyékszékben, mint gyakorlatilag bármi más.

Az újságpapírok megjelenése mellett a modern vécépapír Joseph Gayetty nevéhez köthető, aki orvosi segédeszközként árulta aloés papírjait. Neki nem jött be az üzlet, viszont sokakat inspirált, hogy piacra dobják saját verziójukat.

Kapcsolódó cikkek

Ezeket használták az emberek, mielőtt feltalálták a vécépapírt

Ezeket használták az emberek, mielőtt feltalálták a WC-papírt

Az üzletek polcain mostanában nincs hiány a vécépapírból, de ha érdekel, hogy milyen volt az élet a globális hiány idején, azaz a feltalálása előtt, most megtudhatod.

Eladta szerzői jogait Shakira is

Szerzői jog eladó! Shakira is beállt a sorba

A dalszerzők egymás után adják el megaslágereik szerzői jogát. Ki, miért és mennyiért? Erről mesélt Merck Mercuiriadis, a zenei iparmágnás.

5 hétköznapi szokás, ami növeli a depresszió kockázatát

5 hétköznapi szokás, ami növeli a depresszió kockázatát

A mentális egészség nem vicc, éppen ezért kell ezzel is legalább olyan intenzitással foglalkozni, ahogy a testeddel.