Az 5 legnépszerűbb borszőlőfajta

Sokféle borszőlő létezik.
Az 5 legnépszerűbb borszőlőfajta

A Zinfandel szőlőből robusztus vörösbor készül, míg a fehér Zinfandel szőlő népszerű a félédes rózsaszínű borok miatt. Mindkét típus földes, gyümölcsös és virágos ízeket mutat. Egyes szőlőfajtáknak a tölgyfa érlelésből füstös illata van.

A Sangiovese szőlő Olaszországból származik, és a híres toszkán borok fő szőlőfajtája. Ez a szőlő tanninos és testes borokat ad, amelyek jól érlelhetők. Fiatalkorukban ezeknek a boroknak szilva és bőr íze van, de jól érlelődnek, és akár 10 vagy több évig is érlelhetőek.

A pinot grigio egy másik fehérborszőlőfajta. Ezt a fajtát az észak-olaszországi Veneto régióban termesztik, és ropogós, citrusos fehérborokat készít. A pinot grigio Franciaországban és a világ más részein pinot gris néven is ismert. A sauvignon blanc borok nagyon alkalmazkodóképesek, és számos különböző borvidéken széles körben ültetik. A szőlőfajta kellemes aromáiról és intenzív ízéről ismert, és sokféle borhoz használják. A sauvignon blanc a fehérborszőlők legnépszerűbb fajtái közé tartozik. A rizling szőlő szintén népszerű fehérborszőlőfajta. Németországban, Új-Zélandon és Kanadában széles körben termesztik.

A világon több mint 10 000 különböző borszőlőfajta létezik. Ezek különböző formájúak, méretűek és ízűek. Néhányuk arról híres, hogy bizonyos régiókban népszerű, és sokukat még Kaliforniában is termesztik. A legnépszerűbb fajták közé tartozik a Cabernet Sauvignon, a Merlot, a Sauvignon Blanc és a Garnacha. Megjelenésük és aromájuk a termőhelytől és az éghajlattól függ.

A különböző borszőlőfajták közül a Cabernet Sauvignon a legelterjedtebb, és a világon a legnagyobb területen termesztik. Területe a világ szőlőterületeinek körülbelül egyharmadát teszi ki. Bár e szőlőfajta termelése gyorsan növekszik, nem ez az egyetlen elérhető fajta. Más szőlőfajtákat is használnak más célokra, beleértve a csemegeszőlőt, a szárított szőlőt és a szőlőlét.

A pinot noir szőlő egy másik népszerű borszőlőfajta. Ez a vörös szőlő leginkább a bordeaux-i borok egyik fő alkotóelemeként ismert. Finom bor készíthető belőle, vörös bogyós gyümölcsök és fás vagy földes ízjegyekkel. Alacsony terméshozama ellenére ez a szőlő kiváló választás a vörösborok kedvelői számára.

A Rhône-völgyben számos borszőlőfajtát termesztenek. Az egyik legnépszerűbb szőlőfajta a világon a rizling szőlő. Ez a fajta Németországban és a Rajna-vidéken őshonos. A csontszáraz és az édes boroktól egészen az édes borokig terjedő borok készülhetnek belőle. Pezsgő készítésére is használják. Egy másik népszerű szőlőfajta a Grenache, egy késői érésű szőlőfajta, amely Európában egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Nevét könnyű kiejteni, ezért világszerte népszerű választás a borkedvelők körében.

Egy másik fehérborszőlő az Airen. Ezt a szőlőt a világ számos régiójában termesztik, és gyakran használják házasításként. Alacsony termelése ellenére az Airen továbbra is megelőzi a Chardonnay-t. Az Airen-t gyakran használják pálinkakészítésre is. A Pinot Grigio, egy szürkebarát szőlőfajta, egy másik népszerű fehérborszőlő.

Kapcsolódó cikkek

Ezek a legfontosabb májusi teendők a kiskertben

Ezek a legfontosabb májusi teendők a kiskertben

Májusban is bőven akad teendő a kertben. Cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb tennivalókat.

Kéziszerszámok, amelyeket minden kertészkedőnek birtokolnia kell

Kéziszerszámok, amelyeket minden kertészkedőnek birtokolnia kell

Az öntözőkannák és az esőmérők nélkülözhetetlen kerti eszközök a növények öntözéséhez, és nélkülözhetetlenek a gyomláláshoz és az átültetéshez.